Oprichting

Met het oog op de leeftijdsspecialisaties binnen de lerarenopleidingen is in 2023 het Landelijk Expertisecentrum PO-VO (LEPOVO) opgericht voor kinderen in de leeftijd van acht tot veertien jaar. Dit in navolging van de oprichting van het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK) in 2021 voor kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar.

Oprichting

In 2017 ontstaat binnen het kabinet Rutte-III de politieke wens dat er specialisaties komen binnen de pabo’s, die zich richten op het jonge en het oudere kind. Doel ervan is om de lerarenopleidingen aantrekkelijker te maken voor potentiële studenten en andere doelgroepen.

ResearchNed heeft in 2018 de specialisaties in de pabo onderzocht. Het eindverslag 'Specialisatiemogelijkheden in lerarenopleidingen' laat zien dat de pabo’s hier al goed werk van maken. De onderzoekers benadrukken dat voor het oudere kind een gerichte, meer gecoördineerde aanpak nodig is om verbeteringen tot stand te brengen, om meer zicht te krijgen op kenmerken van deze leeftijdsfase en hier onderwijs en onderzoek op af te stemmen.

In 2020 is er weer politieke aandacht voor specialisaties door de motie Heerema c.s. Deze motie roept op om een specifieke bevoegdheid voor het jonge of oudere kind wettelijk te regelen en per september 2020 te starten met pilots: opleidingen waar studenten direct kunnen kiezen voor een specialisatie voor het jonge of oudere kind. De pilots - die uitgevoerd worden binnen de huidige brede bevoegdheid - zijn bedoeld om reikwijdte, vorm en inhoud van een specifiekere leeftijdsspecialisatie te onderzoeken, kennis op te doen en die kennis ook te delen.

Bij de verkenning in 2021 naar een expertisecentrum rondom het oudere kind, is de inhoudelijke focus verschoven van ‘het oudere kind’ naar de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. 

In de LEPOVO kwartiermakersfase zijn onderzoekers en diverse partijen rondom de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs bij elkaar gebracht, ook vanuit de pabo’s en de tweedegraads lerarenopleidingen. Er bleek grote behoefte aan een dergelijk expertisecentrum, niet alleen om kennis vanuit verschillende netwerken toegankelijker te maken, maar ook om met onderzoek bij te dragen aan kennisontwikkeling. Kennis waar zowel lerarenopleidingen, als het primair en voortgezet onderwijs belang bij hebben. 

In 2022 werd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een startsubsidie toegekend. In september 2023 is het expertisecentrum daadwerkelijk van start gegaan. Er zijn drie onderzoekslijnen ingericht en er is een overkoepelend onderzoek gestart.

In 2024 is nogmaals de 'motie-Heerma' ter tafel gebracht en nogmaals aangenomen door de Tweede Kamer. Er is blijvende aandacht voor differentiatie van de pabo's, wat resulteert in een notitie vanuit LEJK en LEPOVO tezamen hierover.

 

Het beeldmerk van het Landelijk Expertisecentrum PO-VO (LEPOVO) is voortgekomen uit een doorontwikkeling op het logo van het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK). Het is een bloem, maar de letters P en V zijn er ook enigszins in terug te vinden. Het symboliseert de samenwerking om het acht- tot veertienjarige kind verder tot bloei te laten komen.