
Organisatie
Binnen het Landelijk Expertisecentrum PO-VO (LEPOVO) werken wij met kringen. Bij de samenstelling van de kringen kijken we niet alleen naar expertise en affiniteit met een van de onderzoekslijnen en de thema’s. We kijken ook naar diversiteit in expertise en werkcontext om het perspectief van de doelgroepen goed mee te nemen. Daarnaast kijken we naar diversiteit in de regio’s die al voorop lopen om rondom acht- tot veertienjarigen binnen het onderwijsstelsel anders samen te gaan werken.
Co-creatie vanuit de binnenkring
De binnenkring draagt actief bij aan effectieve vormen van kennisdeling en verbindt zich aan praktijkgericht onderzoek op een van de onderzoekslijnen. Er vindt een duurzame vorm van leren en ontwikkelen plaats, doordat lerarenopleiders, (onderzoeks)specialisten en kartrekkers van vernieuwingen binnen de onderwijspraktijk hun kennis, kunde en ervaring inzetten.
De deelnemers aan de binnenkringen zijn inmiddels geworven. Zij komen elke maand online samen, doen aan kennisdeling via de leestafel of een webinar, leveren inhoudelijke bijdragen steunen het onderzoek door een deel op zich te nemen en vertellen over het onderzoek door LEPOVO bij congressen en symposia. Viermaal per jaar stemmen ze het onderzoek af met de leden uit de klankbordgroep.
Meedenken vanuit de klankbordgroep
Wij betrekken vertegenwoordigers uit scholen en opleidingen bij ons onderzoek in de klankbordgroep. Gedurende een aantal momenten per jaren leggen we de opbrengsten uit de drie onderzoekslijnen voor aan deze groep. De vertegenwoordigers kunnen zo meewerken aan kennisdeling, ze krijgen een kijkje-in-de-keuken in wat er in den lande speelt.
Zo denkt de klankbordgroep mee met de onderzoeksplannen en kennisdeling. Op deze wijze krijgt dat, wat de binnenkring op gaat leveren, een grotere waarde voor verschillende contexten. De data van de bijeenkomsten zijn te vinden in onze kalender.
Kennisdeling bredere doelgroep
In de kennisbank en op de leestafel op de website komen de wetenschappelijke bronnen, praktijkvoorbeelden en inhoudelijke bijdragen samen in de vorm van publicaties, podcasts en kennisclips. Daarnaast zetten we in op andere vormen van kennisdeling voor de bredere doelgroep, zoals congressen, interactieve webinars, dialoogsessies, nieuwsbrieven, Facebook en LinkedIn.
Belang van stakeholders
Herkenning brengt erkenning. Als mensen uit de binnenkring en klankbordgroep zicht hebben op dat wat het expertisecentrum aan het doen is, en dat terug kunnen koppelen naar de eigen achterban, dan ontstaat er niet van bovenaf, maar van binnenuit draagvlak voor veranderingen binnen de onderwijs- en opleidingspraktijk. Dan worden regionale ambities ondersteund vanuit landelijke knooppunten voor onderzoekers, opleidingen en de beroepspraktijk.
Directie
Algemeen bestuur, gezamenlijk met het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind
Het algemeen bestuur is eindverantwoordelijk voor het functioneren van het Landelijk Expertisecentrum PO-VO. Het bestuur heeft hierbij primair een toezichthoudende rol, waarbij de onderzoeksplannen vanuit het expertisecentrum worden beoordeeld en er toezicht wordt gehouden op de realisatie ervan. Het algemeen bestuur moet goedkeuring verlenen aan de begroting en de jaarrekening.
Sonja Hoogendoorn (IPABO)
Voorzitter
Jeanette de Jong (ook PO-Raad en Blosse Kinderopvang)
Vertegenwoordiging kinderopvang
Koen Hölscher (ook ROC)
Portefeuille personeelszaken
Anja Tertoolen
Portefeuille verduurzaming
Karin van Weegen (LOBO)
Vertegenwoordiging PABO-opleidingen
Ellie van der Geest (ADEF)
Vertegenwoordiging tweedegraads lerarenopleidingen
Hugo Nierstrasz (ook Vereniging Hogescholen)
Rens van den Boogaard (ook VO-Raad)
Lectoren
Volgen van acht- tot veertienjarigen in hun ontwikkeling: Henderien Steenbeek
Creeren van rijke kansen in de overgang po-vo: Linda van den Bergh
Opleiden over grenzen po-vo heen: Patrick van Schaijk
Leden binnenkringen LEPOVO
Het volgen van 8- tot 14-jarigen in hun ontwikkeling , lector Henderien Steenbeek
Dorien Stals & Marleen Borgonjen - Donkers, Teamleider SOOOOL 10-14
Marenka van Toor, VO Quadraam
Blanca Wilde López (Toetsrevolutie)
Sigrid Vellinga, docent-onderzoeker pabo Hanze
Margot Bochane, onderzoeker Hanze
Anders sturen op kansengelijkheid, lector Linda van den Bergh
Eddie Denessen, Hoogleraar Radboud Universiteit
Marije van Gils, Lerarenopleider Fontys
Lilian Weenk, Directeur Tienerschool
Rosalina Boer - Wirken, Docentonderzoeker HZ
Martijn Peters, Onderzoeker HAN
Vacature
Samen onderwijsprofessionals voor 8 – 14 jarigen opleiden, lector Patrick van Schaik
Karin Noome, Lerarenopleider Saxion
Hanna Beuling, Curriculumontwikkelaar SLO
Bruno Oldenboom, Docentonderzoeker Windesheim
Leon de Bruin, Lerarenopleider Ipabo
Jantien Gerdes, Docentonderzoeker Windesheim
Mieke van Diepen, Docentonderzoeker Hogeschool van Amsterdam/auctor kansrijk onderwijs
Communicatie
Ondersteuning
Silvia van Spronsen