
Leestafel
Via onze digitale leestafel delen wij interessante lees-, kijk- of luistertips die aansluiten bij onze thema’s. De focus van de LEPOVO-leestafel ligt bij het handelen van de onderwijsprofessional die werkt met 8- tot 14-jarigen en wat dit betekent voor opleiding en professionalisering. De aanbevelingen zijn gedaan door mensen uit praktijk, opleiding en onderzoek. Heb jij een tip?
Filter op thema’s
Podcast penta Nova: De waarde van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Recent kwam deze podcast uit in de serie van Penta Nova. Lector Patrick van Schaik, ook verbonden aan LEPOVO, werkte hieraan mee.
Blog door John van der Vegt, voorzitter College voor Toetsen en Examens
December was de maand dat de discussie over de doorstroomtoets weer oplaaide. Het resulteerde uiteindelijk in twee aangenomen moties in de Kamer.
De overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Welke elementen van een warme overdracht kunnen kansengelijkheid bevorderen? Onderwijskennis.nl geeft wetenschappelijk onderbouwde informatie.
Betrokken ouders zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en de motivatie en leerprestaties op school. Vanzelfsprekend hechten scholen daarom veel waarde aan het betrekken van ouders bij het onderwijs van hun kind. In deze toolbox vind je handige documenten om de samenwerking tussen ouders en leraar/schoolleider te bevorderen. Bron: PO-Raad
Op 27 juni 2024 hield Mieke van Diepen haar rede, bij het aanvaarden van de rol van auctor. In deze rede nam ze ons mee in de drie onderzoekslijnen voor de komende jaren: taal als (on)gelijkmaker, later selecteren en kansrijk doorstromen en van leerladders naar leerloopbanen.
In 2021 heeft De Nieuwste School een video laten maken over het ontstaan en de groei van de school. Vier jaar na de start leek het erop, dat de school zou sluiten. Maar dat is niet gebeurd. Waarom niet: bekijk deze video.
De podcastserie Buiten de Krijtlijnen spreekt met Buiten de krijtlijnen Arjen Nanninga en Dominique Sluijsmans over toetsing: hoe stel je een goede toets op? En wat is de rol van toetsing eigenlijk? Is het enkel voor een cijfer of kan je er ook meer mee?
Op de LEPOVO leestafel: de Tjipcast over de doorstroomtoets. Luister naar gast Karen Heij.
Handreiking schooladvisering, Ministerie van OCW - Handreiking om leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders te ondersteunen bij het tot stand komen van het schooladvies van leerlingen in groep 8.
De actuele Handreiking is te vinden via de Rijksoverheid.
Leerkrachtverwachtingen blijken een sterke voorspeller voor het handelen van de leerkracht en dat heeft invloed op de ontwikkeling van leerlingen. Verwachtingen sturen het bewuste handelen van leerkrachten, maar spelen ook een rol in een aantal processen waar de leerkracht zich minder bewust van is. In de leidraad 'Onderwijs vanuit hoge verwachtingen' voor het primair onderwijs vind je kennis over leerkrachtverwachtingen vertaald in zes praktische aanbevelingen.
Hoe kan je als school concreet werk maken van later selecteren, en hoe draagt dit bij aan kansengelijkheid? In een nieuwe brochure van de VO-raad vinden schoolleiders en -bestuurders achtergrondinformatie en tips. Lees de brochure op hun site.
Op de leestafel: 'Leerlingen zonder talenten hebben wij nog nooit gezien’. Marenka van Toor is docent Nederlands op het Candea college en was tijdens het schrijven van dit artikel (2020) de contactpersoon voor de basisscholen. Zij schreef dit artikel in Van Twaalf tot Achttien, januari-februari 2020.
Marenka van Toor, docente Nederlands, adviseur po-vo en onderwijskundige in opleiding gaf een interview aan het blad Van Twaalf tot Achttien. Het verscheen in november 2022. Lees dit informatieve artikel, waarin zij vertelt welke meerwaarde onderzoekende docenten hebben, hier terug.
Lector didactiek van hoge verwachtingen van de Hogeschool Rotterdam, Lia Voerman, schreef dit artikel over hoge vs. lage verwachtingen. En vooral: hoe kun je als leerkracht/docent uitgaan van hoge verwachtingen?
Het Candea College (Duiven) onderzocht of de mini-maatwerklessen die zij aanbieden uit leerlingen van groepen 7 en 8, iets toevoegen aan de soepele overgang naar het voortgezet onderwijs.
Op de LEPOVO leestafel: Rapportage eerste uitkomsten doorstroomonderzoek po schoolloopbanen van de Inspectie
De Kennisrotonde geeft wetenschappelijk verantwoorde antwoorden op vragen uit het onderwijs. Lees het antwoord op de vraag “Welke interventies op het gebied van samenwerking tussen po- en vo-scholen dragen bij aan voor leerlingen succesvolle eerste leerjaren van het vo?”
Lector Linda van den Bergh raadt de oratie van Louise Elffers (UvA, 2023) aan: ‘De grote (on)gelijkmaker. onderwijs in een ongelijke samenleving’. Kijk en luister.
Lector Linda van den Bergh legt het magazine ‘Naar de middelbare’ De overstap van po naar vo’ op de leestafel. Dit is een uitgave uit 2019 van Sardes.
Waarom de combinatie Pabo-ALO zo’n goed idee is - suggestie van lector Patrick van Schaik.
Steeds meer hogescholen bieden een gecombineerde Pabo-ALO-opleiding aan. De vorm verschilt. Het doel is hetzelfde: het opleiden van dubbelbevoegde leerkrachten die breed inzetbaar zijn. Hoe goed zijn deze nieuwe opleidingen? Vorige keer in Lichamelijke Opvoeding Magazine ging het over het ontstaan van de Pabo-ALO’s. Nu over de praktijk: wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Waarom de combinatie Pabo-ALO zo’n goed idee is - suggestie van lector Patrick van Schaik.
Op de HAN zijn ze er drie jaar mee bezig. Bij Fontys en Hanzehogeschool Groningen ronden ze nu het eerste jaar af. En op de CALO van Windesheim werken ze met een pre- Pabo minor waarna het vijfde jaar gevolgd kan worden.
Een gecombineerde Pabo-ALO. Twee volwaardige opleidingen in vier of vijf jaar. Hoe kan dat goed gaan? Op verzoek van ALO Nederland vertellen vier onderwijsprofessionals vanuit Pabo en ALO over hun ervaringen met het nieuwe opleidingstraject. Is het een kwalitatieve teloorgang? Of juist een geweldig goed idee?
SOOOOL 10-14
Tip van Dorien Stals, Teamleider SOOOOL10-14 (Stichting LVO, Horst aan de Maas)
SOOOOL10-14 bracht een video uit bij het vijfjarig bestaan, 2023
Wat is eerlijk - Marijke van Vijfeijken
Tip van Linda van den Bergh, lector LEPOVO
Deze zelfscan, ontwikkeld door Marijke van Vijfeijken (HAN), is een hulpmiddel bij bewustwording van professionals. In de selfscan staan stellingen waarvan uit wetenschappelijk onderzoek bekend is dat die een positieve bijdrage leveren aan kansengelijkheid in de klas. De zelfscan bestaat uit zeven onderdelen.
SOOOOL 10-14
Tip van Dorien Stals, Teamleider SOOOOL10-14 (Stichting LVO, Horst aan de Maas)
SOOOOL10-14 bracht een magazine uit bij het vijfjarig bestaan, 2023
Het Schoolplein
Tip van Lilian Weenk, Directeur TienerCollege 't Prisma Stichting GelderVeste
Denken in mogelijkheden en andere onderwijsvormen toepassen, bevordert kansrijk adviseren.
Candea College Duiven
Tip van Martine Derks, Kwartiermaker Landelijk Expertisecentrum PO-VO
Inspirerend filmpje over een good practice uit De Liemers.
SLO
Tip van Martine Derks, Kwartiermaker Landelijk Expertisecentrum PO-VO
Met deze publicatie kan ieder, met de aangescherpte wetgeving rondom burgerschapsvorming, nog eens kritisch kijken naar het onderwijs in de eigen school.
PO-Raad en VO-raad
Tip van Martine Derks, Kwartiermaker Landelijk Expertisecentrum PO-VO
Een mooie infographic waarin de ambities van de raden worden gevisualiseerd.