Terugblik Klankbordgroep 12 februari 2025
Op woensdag 12 februari was LEPOVO weer te gast bij SLO, waar de Klankbordgroep samenkwam. Het programma begon met een introductie op het Auctoraat van Mieke van Diepen. Daarna splitsten de aanwezigen zich op om mee te denken met lector Henderien Steenbeek en lector Linda van den Bergh. Voor de lunch sprak lector Patrick van Schaik nog even over de Notitie Differentiatie pabo, waar LEPOVO aan werkt samen met het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind.
Verdieping van overkoepelend onderzoek
Onderzoeker Vera de Vries
Na een jaar bezig te zijn met het overkoepelend onderzoek, zijn vele praktijken in beeld gebracht. Deze variatie geeft al aan, hoeveel er mogelijk is binnen het huidige bestel om kansen te optimaliseren voor kinderen. Daarbij is er op de site ook aandacht voor de verbindingsplannen po-vo, die door het ministerie zelf zijn verzameld (zie hieronder). Na deze introductie gingen onderzoekers Vera de Wit en Henderien Steenbeek dieper in op de koers die zij nu willen kiezen voor het vervolg van dit onderzoek. Ze zijn van plan om interviews met po-leerlingen en hun ouders te doen. Hierbij ligt de focus op
- uitwisseling kennis po-vo
- advisering en plaatsing
- warme overdracht
- ouderbetrokkenheid
Tijdens de Klankbordgroep-bijeenkomst legden zij de ontwikkelde concept-interviewleidraad voor, waarop waardevolle feedback kwam.
De Doorstroomtoets
Binnen LEPOVO worden de ontwikkelingen rond de doorstroomtoets nauwgezet gevolgd. Het is duidelijk dat deze toets Nederland in zijn greep houdt. Tijdens de Klankbordgroep-bijeenkomst hebben we hierover het debat over de doorstroomtoets gevoerd onder leiding van Linda van den Bergh. In dit debat zei Mieke van Diepen 'de toets doet waar hij voor is: hij geeft een niveau aan', maar het is de interpretatie ervan die veel losmaakt.
Differentiatie van de pabo, notitie van LEPOVO en LEJK
Als afsluiting van de Klankbordgroep-bijeenkomst gingen Patrick van Schaik (lector LEPOVO/HZ) en Rémy Wilshaus (ministerie OCW) nader in op de differentiatie van de pabo. LEPOVO en LEJK hebben hierover samen een notitie geschreven die is meegestuurd naar de Tweede Kamer. Heel kort gezegd zou een differentiatie betekenen dat studenten die kiezen voor de variant Jonge Kind, opgeleid worden om voor groepen 1 tot en met 5 te staan, terwijl studenten met de variant Oudere Kind dan opgeleid worden voor groepen 4-8. Door deze overlap zijn ze na afstuderen breed inzetbaar binnen het team en kunnen doorlopende leerlijnen beter gewaarborgd worden.
In de notitie wordt gewezen op het belang van een brede kennisbasis voor alle pabo-studenten zoals die nu al wordt aangeboden. Ook wordt door Remy opgemerkt dat pabo's niet hoeven te splitsen; zij kunnen verschillende varianten aanbieden, ook de pabo zoals we die nu kennen.