Esprit Scholen Amsterdam
Paspoort
Naam School: DENISE - de nieuwe internationale school esprit
Type onderwijs: Po/vo/isk/ internationaal onderwijs
Naam geïnterviewde: Jenno van der Wal, Conrector/vice principal van DENISE
Bestuur: Esprit Scholen, Amsterdam
Van PO naar VO bij DENISE - Esprit Scholen
o Waartoe leren zij? "Vooruitgang door te weten waar je vandaan komt." Het curriculum biedt internationaal perspectief aan de 80 nationaliteiten op school en voldoet tegelijk aan de Nederlandse kerndoelen. DENISE is geen expatschool. Leerlingen volgen 8 jaar PO en 3 jaar VO, waarna ze kunnen doorstromen naar mavo, havo of het International Baccalaureate (IB) programma. Nieuwkomers volgen eerst een taalprogramma van 1 jaar. Afhankelijk van hun leeftijd stromen ze vervolgens in, richting diploma-programma. Leerlingen ouder dan 15 jaar kunnen een pre-diplomaprogramma volgen en daarna doorstromen. Instroom kan op vijf momenten per schooljaar.
o Waarheen leren zij? Het leren begint in het primair onderwijs en loopt door in het voortgezet onderwijs, gericht op een toekomst in Nederland, met een passend diploma. DENISE combineert een Nederlands curriculum met een internationaal curriculum voor een breder, internationaal perspectief.
o Wat leren zij? Leerlingen van 4-15 jaar volgen een internationaal curriculum. Het doel is dat leren een plezierige ervaring wordt, waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn.
o Hoe leren zij? Elke leercyclus van 10 weken begint met een entry point en dan het ophalen van voorkennis. Daarna worden leeractiviteiten gekoppeld aan de gestelde doelen. Met tussentijdse reflectiemomenten en aan het eind een exit point' waarin leerlingen laten zien waar ze mee bezig zijn geweest.
o Hoe is de rol van de leraar bij hun leren? De leraren stellen het curriculum samen op basis van de IPC-leerdoelen en de Nederlandse kerndoelen en hun eigen expertise. Hierbij wordt een landschap van leerlijnen en thema’s gecreëerd, met duidelijke leerdoelen en bijbehorende activiteiten en verwerkingsopdrachten.
o Waarmee leren zij? Materialen en bronnen worden veel zelf ontwikkeld en de omgeving van school is een belangrijke bron.
o Met wie leren zij? Leerlingen werken veel samen met leeftijdsgenoten, vaak binnen de klas of binnen hetzelfde leerjaar. Soms worden leerjaren doorbroken, waarbij leerlingen uit verschillende niveaus of leerjaren samenwerken.
o Waar leren zij? De school is gevestigd in Amsterdam, in één gebouw met vier verdiepingen, met PO in het souterrain. Het schoolgebouw weerspiegelt de visie van de school, zonder duidelijk onderscheid tussen reguliere klassen en taalklassen.
o Wanneer leren zij? Leren is een continu proces, niet alleen bij vakken maar ook bij vaardigheden. Het leren begint op school zodra de leerlingen binnenkomen. Op elk moment van de dag wordt geleerd.
o Hoe wordt hun leren getoetst? Het primair onderwijs gebruikt BOOM-toetsen. Groep 8-leerlingen gaan in principe door naar groep 9. De daadwerkelijke niveaubepaling vindt meestal pas in groep 11 plaats. In het VO biedt DENISE naast toetsen ook andere werkvormen aan. Zo ontwikkelen leerlingen hun onderzoeksvaardigheden. Steeds worden deze gekoppeld aan duidelijke verwachtingen, bijvoorbeeld in rubrics. In het voortgezet onderwijs wordt gewerkt met ‘levels’. Dit systeem houdt rekening met leerlingen die de taal nog niet volledig beheersen.
De overgang van het PO naar het VO bij DENISE
Bij de overgang van PO naar VO spelen de leerkracht, leerlingondersteuner, intern begeleider (IB'er) en de ouders een rol. De ervaringen worden benut om samen te werken aan de groei van het kind en de school.
De advisering en het plaatsingsadvies volgen aan het einde van groep 11. In het Mission Policy document staat beschreven wat er nodig is om door te stromen naar het diploma-programma. Leerlingen ontvangen drie keer per jaar een verslag, waarin de ATL's (Approaches to Learning), de levels en de feed forward staan.
Bij de periodieke gesprekken met ouders en leerlingen staat de 'next step in learning' centraal. Deze schrijft de leerkracht, met als doel om leerlingen uit te dagen en hoge verwachtingen te creëren. In het gesprek is de leerling actief, de ouders zijn toehoorders. Ouders worden regelmatig bevraagd over diverse thema's zoals de overgang van PO naar VO.
Verschillende coördinatorrollen zorgen ervoor dat de leraren zich kunnen richten op hun kerntaken: lesgeven, curriculumontwikkeling en het pedagogische aspect. Er is intervisie voor collega's en zij-instromers (verplicht bij het inductieprogramma).
Tip voor de opleidingen
Tweeledig: 1) essentieel om curriculum-bewustzijn te ontwikkelen bij toekomstige leraren, zowel in het PO als VO. Het is belangrijk dat docenten niet volledig afhankelijk zijn van methodes, maar zelf de regie nemen in de ontwikkeling van leerlingen.
En 2) de versnelling in de huidige lerarenopleidingen waardoor toekomstige docenten minder tijd krijgen om rustig in de werkomgeving te landen. Hierdoor krijgen zij onvoldoende tijd om pedagogische tact te ontwikkelen of ervaring op te doen in het omgaan met de diverse gedragingen van leerlingen en ouders.
DENISE’s International Middle Years Curriculum (IMYC)