Simon van Hasseltschool: 10-14 onderwijs
Paspoort
Naam school: Simon van Hasseltschool Groningen
Type onderwijs: Po/vo/isk/ internationaal onderwijs
Naam geïnterviewde: Jan Kuik, Directeur
Bestuur: OOG (Openbaar Onderwijs Groningen)
Van PO naar VO bij 10-14 onderwijs Simon van Hasseltschool
o Waartoe leren zij? Naast het 10-14 onderwijs werken we volgens de werkwijze van Restorative Practice (RP). Deze pedagogische methode legt de nadruk op het versterken en herstellen van relaties binnen de schoolgemeenschap. Zo blijven in verbinding met de leerlingen. We bieden leerwegondersteunend onderwijs en maken onderwijs samen met de leerlingen. We willen de onderwijsbehoefte van elk kind zo goed mogelijk leren kennen. We bereiden hen voor op klas 3 VMBO in een veilige en gestructureerde omgeving.
o Waarheen leren zij? 10 – 14 onderwijs, met vmbo over hele breedte. De school biedt groepen 7 en 8, maar ook een tussenstap naar het VMBO. De leerlingen leren eigenaarschap. De school richt zich ook op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Doel is doorstroom naar klas 3 VMBO; soms praktijkonderwijs of speciaal onderwijs.
o Wat leren zij? Alle vakken bereiden leerlingen voor op hun sectorkeuze in jaar 3-4. Dit proces begint in jaar 2. In veilige setting wennen de leerlingen aan de gang van zaken op een toekomstige VMBO-school. De leerlingen hoeven niet van school te wisselen op een heel kwetsbaar moment.
o Hoe leren zij? Ze zitten in klassen van 16 leerlingen. Op dinsdagmiddagen zijn er projecten van vijf weken. Vijf keer per jaar mogen ze kiezen tussen diverse onderwerpen die dicht bij hun beleving liggen. Sommige activiteiten vinden buiten de school plaats.
o Hoe is de rol van de leraar bij hun leren? De leraar vervult verschillende rollen: van coach en mentor tot gastheer of gastvrouw, en didactisch werker. Idealiter blinkt de leraar in al deze rollen uit. Het docententeam heeft zowel een Pabo-achtergrond als een tweedegraads bevoegdheid.
o Waarmee leren zij? De school gebruikt iPads en boeken.
o Met wie leren zij? In de opbouw spelen zowel leeftijd als de kennis en vaardigheden van de leerling een rol. De school richt zich op kwetsbare leerlingen met grote leerachterstanden en lichte gedragsproblematiek. De klas bestaat uit maximaal 16 kinderen. Bij enkele vakken worden ze opgedeeld in homogene groepen op basis van hun niveau om meer gerichte ondersteuning te bieden. Tijdens projectmiddagen werken leerlingen in leerjaar- en leeftijdsdoorbroken groepen.
o Waar leren zij? De meeste lessen vinden plaats binnen de school. Bij projecten ook erbuiten.
o Wanneer leren zij? Van half 9 tot kwart over 2 (bij aankomst op het plein).
o Hoe wordt hun leren getoetst? Methode-gebonden toetsen en DIA-taaltoetsen, vijf keer per jaar worden alle leerlingen besproken onder leiding van de mentoren.
De overgang van het PO naar het VO bij het 10-14 Onderwijs op de Simon van Hasseltschool
Leerlingen komen naar deze school vanuit groep 6, 7 of 8. Doel van de Simon van Hasseltschool: leerlingen goed voorbereiden op 3 VMBO. Er zijn meerdere gesprekken voor de leerling start, ook met de ouders. De uiteindelijke beslissing valt in een toelatingsvergadering.Er is een ondersteuningsteam, bestaande uit een coördinator, een orthopedagoog, schoolmaatschappelijk werker, logopedist, en gedragsdeskundige, dat de mentor ondersteunt. Voor doorstroming naar vervolgonderwijs worden de leerlingen vijf keer per jaar besproken. Het team beslist samen over het uitstroomadvies.
Succesfactoren
Veel leerlingen en ouders ontvangen de juiste begeleiding en ondersteuning en leerlingen komen goed op hun plek terecht. De overdracht kan soms vollediger. De brugfunctionaris kan een belangrijke rol spelen bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. Leerkrachten van het po zouden de school beter moeten leren kennen, geïnitieerd door de IB'ers.
Docenten kunnen kiezen uit bijscholing aan op het gebied van didactiek, klassenmanagement en pedagogische aanpak. Docenten krijgen de ruimte om hun nieuwe kennis binnen het team te delen.
Er is nog veel aandacht nodig voor de doorlopende leerlijn. De school is hierbij afhankelijk van uitgeverijen.
Tip voor de opleidingen
Vanuit de Pabo kun je nu lesgeven in de onderbouw van het vmbo, na een opscholingstraject voor o.a. Nederlands en Wiskunde; laat lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan differentiatie.